8 november 2021

6 tips uit de workshop inschrijven op aanbestedingen

Op dinsdag 26 oktober waren er 14 enthousiaste sociaal ondernemers aanwezig bij de workshop inschrijven op aanbestedingen. De nieuwste editie van de Buy Social workshop waar het publieke aanbestedingstraject in de spotlight wordt gezet. De deelnemers zaten deze ochtend op het puntje van hun stoel te luisteren naar o.a. Thomas van Ommeren van de DNB en Flo Pelupussy van de SVB. In een kort verhaal hebben zij duidelijk gemaakt hoe sociaal ondernemers mee kunnen doen in aanbestedingen en wat hiermee wel niet te bereiken is. Een zowel gezellig als informatief gesprek met de deelnemers ontstond vanaf het begin van de workshop!

Als sociaal ondernemer moet je verder kijken, niet bang zijn

Na een mooi gesprek over de mogelijkheden van meedoen met aanbestedingen, kwam Jack Stuifbergen in beeld. Jack is al van jongs af aan ondernemer en is inmiddels trots eigenaar van Breedweer, een facilitaire partner die kansen voor iedereen vooropstelt. Een goed voorbeeld van een sociale onderneming die impact maakt, mede door zich te richten op aanbestedingen.

Jack kan na vele successen maar ook afwijzingen vertellen dat het altijd belangrijk is om veel vragen te stellen over een aanbesteding. Ga bijvoorbeeld in gesprek met betrokken inkopers en andere ondernemers die naar aanbestedingen kijken. Een van de voordelen van een aanbesteding is volgens Jack, dat het “zowel een kop als een staart heeft”. Kijk niet alleen naar het eind van het traject maar maak ook gebruik van de beginfase en leer hiervan.

Tijd om aan de slag te gaan

Na de positieve verhalen en goede tips van Flo, Thomas en Jack, kunnen de ondernemers aan het werk. Eerst nog even de koppen bij elkaar steken om concrete stappen in beeld te brengen. Waar gaan we ons nu op richten? Wat doe jij wat ik ook kan doen? Een van de adviezen die naar voren kwam was dat sociaal ondernemers ‘brutaler’ mogen zijn in gesprekken en creatiever mee mogen denken met opdrachtgevers en inkopers.

Deze tips kunnen de sociaal ondernemers meenemen naar het volgende aanbestedingstraject;

  • Blijf alert en volg aanbestedingskalenders en marktconsultaties
  • Bepaal als onderneming waar je tijd in steekt. Dit kan bijvoorbeeld middels een bid/no bid checklist.
  • Neem de tijd voor een aanbestedingstraject, het kost simpelweg tijd.
  • Zoek partners/boven aannemers die zal zakendoen met de bedrijven waar jij als onderneming impact voor wilt maken.
  • Kijk niet alleen naar aanbestedingen. Veel inkoop zit net onder de aanbestedingsgrens en kan mooie kansen opleveren.
  • Let goed op de zichtbaarheid van jouw onderneming. Genoeg opvallen is zeer belangrijk!

Nieuws & blogs

7 augustus 2023

Deze vier wegen kunnen leiden naar impactvoller inkopen

19 juni 2023

Het Buy Social Impact Report is uit!

16 juni 2023

Ook in 2023 impact maken met kerst!

Zoek in de market

Selecteer een branche

Zoekterm