9 september 2024

Gosling Coffee en EUDR: Duurzaamheid en succes gaan hand in hand


Over Gosling Coffee 

Gosling Coffee zet zich in voor een positieve impact op mens en milieu. Vanuit haar behoefte aan volledige transparantie en gelijkwaardige handel richtte Bonnie van Poortvliet in 2016 het bedrijf Gosling Coffee op. Door directe handel te drijven, zonder tussenkomst van handelaren, is ze volledig transparant waar haar koffie vandaan komt en wat ervoor betaald wordt. Door diverse projecten vanuit de Gosling Coffee verbeterde de kwaliteit van de koffie waardoor Gosling Coffee een hogere prijs kon betalen. Het aandeel kwaliteitskoffie van de oogst per boer nam ook toe. Dit samen zorgt voor aanzienlijk meer inkomen voor de koffieboeren.

 

Wat is de EUDR? 

De European Union Deforestation Regulation (EUDR) verplicht bedrijven ervoor te zorgen dat hun producten niet bijdragen aan ontbossing. Bedrijven moeten due diligence-procedures implementeren om te verifiëren dat hun toeleveringsketens legaal en duurzaam zijn.

 

De aanpak van Gosling Coffee 

Met de invoering van de European Union Deforestation Regulation (EUDR) heeft Gosling Coffee de toewijding aan duurzaamheid verder versterkt. Transparantie en een gelijkwaardiger handelsketen waren de redenen van oprichting, de EUDR heeft er voor gezorgd dat dit nu ook goed vastgelegd en verankerd is. 

Gosling Coffee heeft diverse maatregelen genomen om te voldoen aan de EUDR: 

 

  • Directe inkoop en traceerbaarheid: Gosling Coffee koopt koffiebonen direct in van boeren, wat zorgt voor volledige traceerbaarheid en controle over de herkomst en duurzaamheid van hun koffie. 
  • Pilot met eigen app: Gosling Coffee heeft een pilot uitgevoerd met hun eigen app, waarmee ze de gehele toeleveringsketen kunnen monitoren. De app helpt bij het traceren van de oorsprong van de koffiebonen en zorgt voor transparantie en verantwoordingsplicht door het vastleggen van gegevens over duurzaamheid en arbeidsomstandigheden. 
  • Satelliettechnologie: Door gebruik van geavanceerde satelliettechnologie kan Gosling Coffee ontbossing en risico daarop detecteren en helpen voorkomen. 
  • Educatie voor de koffieboer: Investeringen in de educatie van koffieboeren over de toepassing van de applicatie vergroot de zelfredzaamheid en onafhankelijke positie van de koffieboer. Het ondersteunen van educatieve programma’s over duurzame landbouwmethoden zorgt voor een toekomstbestendige koffieteelt. 
  • Transparantie: Regelmatige rapportages over duurzaamheidsinspanningen en EUDR-naleving zorgen voor transparantie en verantwoording naar consumenten en belanghebbenden. 

Impact en toekomstplannen 

De inspanningen van Gosling Coffee hebben geleid tot aanzienlijke vooruitgang in het verduurzamen van hun toeleveringsketen. Hun toewijding aan de duurzame praktijken zet een standaard voor de koffie-industrie en draagt bij aan bosbescherming en verbetering van de levensomstandigheden van koffieboeren. Door de invoering van de EUDR wordt duidelijk welke waarde de inspanning van Gosling Coffee heeft. 

In de toekomst blijft Gosling Coffee innoveren en samenwerken om hun duurzaamheidsdoelen te bereiken. Ze streven naar een toekomst waarin koffieteelt niet ten koste gaat van onze planeet of één van de menselijke schakels in de koffieketen. 

 

Conclusie 

Gosling Coffee bewijst dat de EUDR geen uitdaging is maar een middel om duurzame koffieproductie met een sterke focus op ethische praktijken te laten groeien van een niche naar de norm. Door samenwerking met boeren, technologie en transparante communicatie bewijzen ze dat duurzaamheid en succes hand in hand kunnen gaan. 

Nieuws & blogs

9 september 2024

Maak impact deze kerst met onze kerstpakketten brochure!

7 augustus 2023

Deze vier wegen kunnen leiden naar impactvoller inkopen

19 juni 2023

Het Buy Social Impact Report is uit!

Zoek in de market

Selecteer een branche

Zoekterm