15 maart 2022

SVB fleurt op samen met de Duurzame Bloemisten Groep

Bloemen zijn altijd leuk om te krijgen, maar dubbel zo leuk als er een mooie duurzame boodschap aanhangt. Dat dacht een managementassistente van de Sociale Verzekeringsbank ook en het lukt haar om de rest van de organisatie te enthousiasmeren om bloemen te bestellen bij de Duurzame Bloemisten Groep. We spreken over deze samenwerking met Flo Pelupessy, contractmanager bij de SVB, en Annelies Koch, medeoprichtster van de Duurzame Bloemisten Groep.

Duurzaamheid als meerwaarde

De markt voor duurzame bedrijfsvoering groeit en als duurzame bloemist weet je dat daar de kansen liggen en daar zijn dus ook nieuwe klanten te vinden zijn. Annelies is aangesloten bij verschillende netwerken, waaronder Buy Social. “Je moet om nieuwe klanten te bereiken aanwezig zijn op de plekken waar organisaties duurzaamheid als meerwaarde zien en die bereid zijn om de extra stap te zetten”, vertelt Annelies. Medewerkers van de SVB zien die meerwaarde en dankzij de Social Impact Market wordt circa 1/3 van de bloembestellingen van de SVB, gedaan via de Duurzame Bloemisten Groep. Dit doen zij vanuit een intrinsieke drijfveer.

Duurzame bloemen uit Nederland

De Duurzame Bloemisten Groep is sinds 2015 een coöperatie en een landelijk netwerk van gecertificeerde duurzame bloemisten. De Barometer Duurzame Bloemist is een certificaat van Stichting Milieukeur, het is een bedrijfscertificering. Het gaat niet alleen over het product. Annelies: “Het certificaat bestaat uit drie delen en als eerste gaat het om de inkoop van duurzaam gecertificeerde bloemen. Daarnaast zijn er ook eisen, zoals dat een verpakking niet chloor gebleekt mag zijn.” Op dit moment zijn er 135 gecertificeerde bloemisten, maar er is meer vraag van bovenaf nodig. “We mobiliseren de organisaties om duurzame bloemen te bestellen en verzorgen via ons ordersysteem de processen. De bloemen worden verzorgd via een duurzame bloemist in de regio waar het boeket bezorgd mag worden.”

Intrinsieke drive bij SVB, maar geen strikte doelen

Flo vertelt dat ze het liefst 100% van de jaarlijkse bloembestellingen via sociaal ondernemers geregeld ziet worden binnen de SVB. ”Het liefst allemaal zo sociaal mogelijk. We heten niet voor niets de Sociale Verzekeringsbank.” De ambities van de SVB, uitvoerder van volksverzekeringen, zijn hoog. “Arbeidsparticipatie en milieuaspecten hebben raakvlakken met ons primaire proces. Op dit moment wordt gewerkt aan een concreet beleid en visie op sociaal inkopen en SDG’s.

Deze samenwerking is vrij bottom-up ontstaan. “Yvonne, een medewerker van SVB uit Rotterdam, heeft ons op het platform zien staan en wilde graag bloemen bestellen. Zo ben ik via haar in contact gekomen met de afdeling Inkoop bij SVB en is het verhaal van bloemen bestellen met sociale meerwaarde verder intern verspreid”, vertelt Annelies.

“Als aandrager van de duurzame bloemistengroep wil ik zeggen dat ik nog steeds enthousiast ben over de Duurzame Bloemistengroep. Het bestellen gaat makkelijk en op het door mij gekozen tijdstip (dag/nacht). Ik kies het boeket dat bij de medewerker past, alles is mogelijk. Daarnaast kan je er terecht voor een fruitmand of cadeaubon en je bepaalt zelf het bedrag dat je daarvoor wil uitgeven. De service is prima en de orders kan je altijd online terugkijken en wijzigen of annuleren. Duurzaam en goed…. Wat wil je nog meer.” – Yvonne Borsje, Managementassistente SVB Rotterdam.

Het verhaal en bewustzijn verder brengen

“Ambitie voor komend jaar is om meer medewerkers van de SVB kennis te laten maken met de producten en diensten van sociaal ondernemers. Het bestellen van bloemen bij een sociaal ondernemer zoals de Duurzame Bloemisten Groep is daar een voorbeeld van. Het is een alledaags product, maar dan met een mooie boodschap erachter. Dat bewustzijn willen we breder trekken en meer promoten”, aldus Flo. “De bewustwording is inderdaad belangrijk. Heel veel mensen weten niet dat veel bloemen uit het buitenland komen en ook niet dat er in de reguliere teelt veel bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Dat vertellen we mensen wel via het kaartje dat aan onze boeketten hangt. Zo kan de SVB uitdragen dat zij het belangrijk vindt en realiseert de ontvanger dat zijzelf hier ook een keuze in heeft”, voegt Annelies toe.

Veel zaaien en je verhaal doen

In de afgelopen twee jaar zijn er alweer circa 55 gecertificeerde bloemisten bijgekomen. Door steeds meer vraag vanuit de overheid en organisaties kan de Duurzame Bloemisten Groep bloemisten enthousiasmeren. Annelies: “We benaderen zelf de organisaties. Via LinkedIn probeer ik te zoeken naar duurzaamheidsmanagers of wie er verantwoordelijk is voor inkoop. En vaak is het ook heel veel zaaien en gewoon geduld hebben.” Op het podium staan van een Buy Social event heeft dan ook toegevoegde waarde vinden ze beide. Flo: “Vertellen over een duurzame samenwerking is leuk en ik word altijd heel blij van deze events.” Annelies voegt toe: “Ook al is het een relatief kleine en vrijblijvende samenwerking, we bevestigen met ons verhaal dat het kwaliteit is en dat we het samen met een organisatie doen die het belangrijk vindt om sociaal in te kopen. Het is goed en het klopt.”

 

Wil je meer weten over de SVB? Bekijk het partnerprofiel op de website. Of wil je meer weten over het bestellen van duurzame bloemen? Lees hier meer over Duurzame Bloemisten Groep of neem een kijkje op de Social Impact Market.

Ook interesse in de producten van deze, of een andere, sociaal ondernemer?

Meer best practices

ABN AMRO, Facilicom Group en Nelis Company: ruimte maken voor impact
RS Finance en Gosling Coffee: kwaliteit dankzij betrokkenheid
Gemeente Utrecht, Compass Group, The Colour Kitchen: de meerwaarde van de dialoog

Zoek in de market

Selecteer een branche

Zoekterm