Over Kumasi
Het idee voor Kumasi is ontstaan tijdens het maken van een documentaire over de cacao-industrie voor RTL/Videoland: ‘Mede mogelijk gemaakt’ (aanrader om te kijken). Founder Lars Gierveld verbaasde zich over de heerlijke smaak van het cacaofruit en de onbekendheid daarvan in Europa. De armoede waar veel cacaoboeren in leven triggerde hem vervolgens om daar iets mee te gaan doen. Met een paar boeren die hij volgde bedachten ze een bijzonder plan om ‘buiten de boon te gaan denken’. Samen met co-founders Linda Klunder en Rogier Power belandden ze in een krankzinnig avontuur van sap, zweet en tranen. Het resultaat: in 2021 introduceerden ze cacaofruit op de Nederlandse markt in hun frisdranken. Inmiddels werkt Kumasi samen met meer dan 400 boeren die aan hun oogst nu tot 30% extra inkomen verdienen per kg cacao!
Wat is EUDR?
De European Union Deforestation Regulation (EUDR) verplicht bedrijven ervoor te zorgen dat hun producten niet bijdragen aan ontbossing. Bedrijven moeten due diligence-procedures implementeren om te verifiëren dat hun toeleveringsketens legaal en duurzaam zijn.
De aanpak van Kumasi
Het voldoen aan de administratieve plicht vanuit de EUDR doet Kumasi in samenwerking met grote cacaotrader, die regelen de data en het systeem. Zo is de uitvoer behapbaar. Kumasi volgt hierin de stappen die vanuit de EUDR verplicht zijn gesteld:
- Verzamelen van bewijs: De cacaoboeren worden (letterlijk) in kaart gebracht. Dit wordt gedaan in samenwerking met een grote cacao trader, die regelen het systeem.
- Risk Assessment: Via het Europese overzicht van gerubriceerde landen wordt het ontbossingsrisico bepaald.
- Risk mitigation: Op basis van het assessment wordt bepaald welke maatregelen getroffen moeten worden per cacaoboer.
Impact en toekomstplannen Cacao is een fruitsoort waar je nog veel meer van kunt maken dan alleen frisdranken. In 2024 lanceert Kumasi daarom een reeks andere producten van het heerlijke fris-zoete cacaofruit op de markt, zoals een bijzondere Ready to Drink cocktail. Het team bestaat inmiddels uit 7 collega’s en op dit moment wordt er bovendien hard gewerkt aan het bouwen van een fabriek in Abidjan (Ivoorkust). Door de productie in Ivoorkust op te schalen wordt er meer werkgelegenheid gecreëerd en kunnen meer boeren extra inkomsten genereren.
Conclusie
Kumasi laat zien dat de sleutel ligt in het hebben én onderhouden van goede partnerschappen. Zelf naar je ketenpartners toe gaan om te ervaren wat de omstandigheden zijn. Je verdiepen in de mensen en hun situatie in plaats van de papieren werkelijkheid zorgt voor meer wederzijds begrip. Hierdoor was het implementeren van de regelgeving vanuit de EUDR geen grote uitdaging. Daarmee is Kumasi klaar voor een ontbossingsvrij vervolg van hun missie om cacaoboeren van meer inkomen te voorzien!